Translate

divendres, 12 d’agost del 2016

XIPRE, LA BANDERA OBLIDADA


Visitar l'illa de Xipre en quinze dies.
Això és el que ens vam proposar l'estiu de 2016. Tenia l'atractiu de les platges, de les ruines i de la història, del contrast de les muntanyes i una història recent convulsa que ens venia de gust descobrir. També, és clar, oferia problemes; el primer, la calor. La veritat és que fa calor, de res serveix procurar no patir-la perquè segur que algun dia t'enxamparà l'hora del sol visitant unes runes o caminant per un paratge sense ombres; és el peatge que s'ha de pagar per visitar l'illa durant els mesos que dura allà l'estiu. L'altre problema és que hi ha grans concentracions de complexos turístics en moltes zones. Nosaltres hem intentat esquivar-los, tot i que vam caure en algun. Vam decidir per aquest motiu no visitar Limassol, encara que això signifiqués perdre'ns alguns llocs recomanats.

Una guia recomanable per aprofundir en cada zona de l'illa és la de l'editorial Laertes, elaborada per Eladi Romero García i Óscar Casamián Marco.

La nostra ruta va ser:
Pafos (4 nits)
Kyrenia (3 nits)
Ayia Napa (3 nits)

Segur que en el viatge us banyareu a moltes platges, menjareu molts mezzes i gaudireu d'alguna nit en algun lloc turístic inconfessable, però el que també està garantit és que la situació política de l'illa us farà trontollar, reflexionar, escoltar i que tornareu amb una visió personal, segurament trasbalsadora, de la realitat. 

És un país fortament militaritzat, sobretot al nord, així que és inevitable pensar en la realitat política, social i econòmica dels xipriotes i us asseguro que és difícil mantenir-se imparcial. No és el lloc de fer política, però la història i la realitat queden reflectides en la presència o precisament la manca de presència de la bandera xipriota.

La bandera de la República de Xipre es va dissenyar l'any 1960, es volia que fos una bandera neutra, que no fos susceptible de recordar cap símbol de les dues comunitats majoritàries que integren l'illa. Es va convocar un concurs amb unes bases que prohibien els colors blau o vermell i la mitja lluna o la creu, el va guanyar un pintor i mestre d'escola turcoxipriota, Ismet Guney. L'aprovació oficial fou signada pel president de la República, Makários III el 1960. Però després de quinze dies voltant per l'illa podem afirmar haver-la vist onejar poc. A les nostres fotos sempre es pot veure una bandera grega al costat de cada església, poques vegades en vam veure alguna de xipriota. Si parlem de la part ocupada, tampoc en vam veure cap, en aquest cas sempre trobàvem hissades dues banderes indestriables, com si en formessin una de sola: la turca i la dissenyada per dotar d'entitat a la República del Nord de Xipre.