Translate

divendres, 12 d’agost del 2016

EL NORD DE XIPRE

Kyrenia o Girne llueix pel seu port petit, acollidor, farcit d'embarcacions de tot tipus i de restaurants; tot i així, encantador. El castell domina l'skyline d'aquest casc antic que es redueix al port i a alguns carrers adjacents. Tot i el caos que domina l'entrada i sortida de la ciutat, aquest espai és un reducte per passejar tranquil·lament i gaudir de la seva història.

Port de kyrenia

La platja de l'hotel
La zona de la costa que envolta Kyrenia s'està construint i hi ha alguns quilòmetres que concentren un gran nombre d'hotels tots aliniats entre la platja i la carretera, com és el cas del poble de Lapithos, un poble d'interior, encaramat a les muntanyes, però amb el seu homònim turístic a la platja. En aquests casos, cada hotel o restaurant té la seva platja privada per als seus clients. Tot i així, hi ha altres zones en que les platges són públiques i no estan tan massificades, també al voltant de kyrenia. En tot el nord de l'illa, el mar és net i transparent, qualsevol lloc és bo per fer una banyada.

Vistes del palau de Bellapais
Un poble de muntanya amb encant és Bellapais, allà hi trobarem un monestir derruït d'una bellesa sorprenent. Aquesta imatge confereix al poble una aura de benestar i glamour ben diferent que el que es respira a Kyrenia. Hi ha uns quants hotelets que poden ser una bona opció per allotjar-se lluny de la massificació però amb serveis al costat. La seva ubicació també és molt adient per visitar els punts culturals del voltant.

El castell de Sant Hilarion es mereix un esforç per arribar al seu cim. Quan hi sigueu, us sentireu com els conqueridors de l'illa i la suada quedarà oblidada. Per arribar-hi cal passar un una caserna de l'exèrcit, de fet, si hi aneu fora d'hora de visita del castell no hi podreu arribar per gaudir de les vistes.

Castell de Sant Hilarion

Castell de Buffavento des de la carretera
En canvi, no cal que us esforceu a buscar el castell de Buffavento. Per visitar-lo cal anar per la part sud de la serralada de Kyrenia, la carretera és molt, molt dolenta i les vistes des del camí no valen la pena. Semblava atractiu perquè en aquest indret es poden observar alguns monestirs abandonats, però quan vam estar davant del castell, l'únic que volíem fer és sortir d'aquell atzucac i no vam caminar per assolir-lo ni gaudir-lo. El que és espectacular és seguir la carretera un tros per gaudir de la millor vista de la megabandera turca pintada al vessant d'una muntanya amb la intenció explícita de ser vista des de la part grega de l'illa.

Bandera que es veu des de la carretera Nicosia-Kyrenia
Ruines de Salamina
Les ruines de Salamina, que es troben a dos quilòmetres de Famagusta són importants per la seva història, però ocupen una extensió molt gran de terreny, el consell per visitar-les i no malgastar forces és quedar-se a la part més propera a l'entrada i la sortida. Allà podreu veure els edificis més ben conservats; en canvi, els itineraris que es proposen per conèixer altres edificis més apartats poden resultar confusos i els monuments valen la pena, sobretot si feu la visita sota el sol del migdia.


Plaça Namik Kemal Meydani
Famagusta és una ciutat a part. És un museu a l'aire lliure. Allà us deixareu meravellar per les obres arquitectòniques que esdevenen obres d'art en la seva deixadesa i destrucció. Les muralles de la ciutat us donaran la benvinguda, hi podeu accedir amb el cotxe i donar una volta a la ciutat resseguint l'interior de les muralles, d'aquesta manera podreu veure moltes de les esglésies només baixant i punjant del cotxe: Santa Anna, l'església de les Carmelites, Sant Jordi dels Llatins, Sant Jordi del Grecs, Agios Nikolaos, Agia Zoni, etc. Serà imprescindible visitar la plaça Namik Kemal Meydani, on quedareu bocabadats de la catedral bessona de la de Reims, convertida en la mesquita del paixà Lala Mustafà. L'única cosa que delata la transformacio a mesquita és el minaret que s'alça petit coronant la grandiositat de l'edifici. I, ja situats, fer una bona passejada gaudint de les siluetes fantasmagòriques que ens transporten a diverses èpoques d'esplendor.
Castell que va inspirar Shakespeare per al seu Otel·lo
Al voltant de la muralla de Famagusta


Pel que fa a la península de Kormakitis, podem afirmar que és prescindible. Si bé les aigües són transparents, la manca total d'infraestructures i la senzillesa, que es pot entendre com a pobresa o deixadesa de la gent de la zona, proporciona una impressió decadent i, segons la meva percepció, depriment.
Cap de Kormakitis
Al llarg de la costa hi ha dues urbanitzacions de dos carrers amb vil·les que pretenien ser de luxe i que només en alguns casos estan cuidades i habitades, cosa que afegeix decepció a la nostra mirada.
Destaca el poble de Kormakitis, on a la plaça del poble hi havia tres restaurants buits. Sempre ens quedarà una pregunta per contestar: Qui omple els restaurants Quins dies? Qui dóna vida a aquest poble?

A dos quilòmetres de Agia Irini (Akdeniz) s'accedeix a una platja des de la qual es té una visió completa de la badia de Morfou. És difícil triar les bifurcacions correctes per arribar-hi, però pot ajudar seguir els rètols que anuncien el Restaurant Caretta, nom que reben les tortugues que deixen els seus ous en aquest indret. Nosaltres el vam trobar i hi vam dinar. Semblava un lloc fantasmagòric, almenys aquell dia, però a la vegada es veia preparat per servir a molta clientela. Una mica sorprenentment, el menjar va estar bé.

Hotel Oasis
Finalment, la cirereta del pastís, la península de Karpaz. Un lloc per anar a descansar i oblidar-se del món. A la costa nord del braç més llarg de Xipre vam trobar l'hotel Oasis, un hotel de 8 habitacions i restaurant ubicat al costat de l'església bizantina Ayfilon. Les habitacions tenen la platja davant mateix, però a cinc minuts a peu hi ha el que anomenen Roona Beach, una platja llarga, deserta, encisadora on les tortugues van a deixar els seus ous. Us oblidareu de les hores que passeu banyant-vos en les aigües dels vostres somnis.
Hotel Oasis des de l'aigua de Roonas Beach

  
Roonas Beach
Ruines als confins de la península
A la costa sud de la península hi ha alguns campings situats en platges igualment llargues. D'aquesta part destaca la vista que es té de la platja de Nangomi, coneguda com Golden Beach, des del cim que segueix la carretera que va al monestir d'Apostolos Andreas. Una vegada passades les vistes arribareu al monestir, que fa l'efecte de ser un lloc estrany, que amaga algun secret inconfesable, però que, potser, no voleu endevinar. Allà trobareu els ases xipriotes, que us vindran a saludar a través dels vidres dels cotxes. Finalment podreu arribar a cab Zafer Burnu, abans cab Aposolos Andreas, la punta del braç que dóna personalitat a la silueta de l'illa.

Veure: Serralada de Troodos, Pafos, Les tres penínsules, Akamas, Nicosia