Translate

divendres, 12 d’agost del 2016

LA SERRALADA DE TROODOS

La serralada de Troodos resulta un espai imprescindible en la visita a Xipre. Deixar uns dies la platja i endinsar-se en el món més arrelat a l'illa, a la història de les seves esglésies, visitar els pobles de tarannà més xipriota i, a més, conèixer les espècies endèmiques i deixar-se portar per algun trail és una experiència molt recomanable.

Vistes des de Pedoulas
Els llocs per situar-nos a l'hora de recórrer la serralada són diversos. Platres, el que nosaltres vam triar, Troodos, Kalopanagiotis o Kakopetria. La zona muntanyosa és extensa, tot i que es pot recórrer des d'un mateix punt, cada vall ofereix diferents atractius. Trobareu camins ben indicats i amb tota la informació pertinent, financiats amb un programa de la Unió Europea anomenat Programa Cultura 2000.
Nosaltres vam triar Platres, a l'entrada de les muntanyes pel sud, és un poble turístic, amb tot el que el visitant pot necessitar. Té un punt de curiós, que reflecteix la història del turisme a la zona: al costat d'hotels amb estètica dels anys 70 desocupats o simplement posats una mica al dia, trobem hotels recent estrenats on lluen els acabats més moderns de la nostra dècada. Com a exemple, un saló de joc destartalat, amb sofàs d'escai i cadires mig trencades, l'amabilitat d'un treballador ens va permetre trobar l'hotel que ja semblava inexistent i hi vam passar una tarda bevent un frappé invitació de la casa mirant la final del Wimblendon.

Hotel abandonats al costat de la sala de joc
Des d'allà surt la caminada per visitar la cascada de Kaledonia i un altre trail senyalitzat per passejar entre muntanyes i rius. Vam triar uns apartaments anomenats P.S.N. Platres que ningú del poble no coneixia, però que van resultar molt agradables amb una bona vista de la muntanya.
Espècies endèmiques de l'illa
Un altre lloc per instal·lar-se és Troodos, on gairebé només hi ha un hotel. Des d'allà surten moltes caminades i rutes de bicicleta, o sigui que és ideal per qui vulgui fer aquestes activitats, però no com a poble.
Des d'aquestes dues ubicacions es pot ascendir al Mont Olimp, la muntanya més alta de l'illa. La caminada està anunciada a molts llocs, però en arribar a dalt ens vam trobar amb una base militar i tot plegat va ser una mica decepcionant. No és allò que destacaríem de totes les activitats que es poden fer.
Una altra visita que va resultar fallida va ser el del monestir de Troodissa, que vam trobar tancat al turisme. Només els ortodoxos poden visitar-lo.

L'església de Pedoulas
Els pobles de la vall de Marathasa diuen que són espectaculars a l'època de floriment dels cireres: Pedoulas, Moutoullas i Kalopanagiotis
Encara que no sigui aquesta època, aquestes poblacions resulten acollidores i autèntiques. A Kalopanagiotis s'observa un impuls turístic, però sempre en consonància amb la població i la sostenibilitat. Són pobles més grans, amb més vida xipriota, i s'hi observa un turisme familiar i ecològic. 

En aquest punt, hem de parlar dels deu temples d'aquest masís considerats Patrimoni de la Humanitat i recent reformats. Destaquen per la figura imponent coronada per diverses cúpules majestuoses, conformen l'skyline d'aquests pobles que va canviant a mida que seguim la carretera envoltant el poble. Concretament a Pedoulas trobem l'Església de l'Arkangelos Mikail, i al seu costat un petit museu bizantí.
Kalopanagiotis

També aquesta és la zona ideal per visitar les esglésies pintades, tot i que cal saber que en general estan tancades al públic. L'església que podrem visitar sense cap problema a Kalopanaiotis és Ioannis Lambadistis, representativa de totes les altres. Estar una estona asseguts envoltats de gent devota, sobretot dones, que resen admirant els colors, les expressions, el simbolisme de les pintures és una experiència que, encara que no sigueu religiosos, recomforta i us fa preguntar si no ho podríeu arribar a ser.


Interior de Ionnis Lambadistis
Finalment, tampoc no us podeu perdre la vall del Sol, on es troben els pobles de Kakopetria i Galata. De tots dos destaca Kakopetria, el casc antic del qual està remodelat a l'any 1980 amb l'ajuda intensa dels seus habitants. Té tots els serveis que el viatger pot necessitar, més l'atractiu del paisatge i els costums autòctons. També des d'aquí és fàcil desplaçar-se fins a la zona de les esglésies pintades.

Veure: El nord de XiprePafosLes tres penínsulesAkamasNicosia