Translate

dimarts, 5 d’agost del 2014

FINGER LAKES, NATURA QUE CAPTIVA

L'estiu del 2013 vam tenir l'oportunitat de visitar una de les zones dels EEUU que no figura en els destins principals dels viatgers del continent europeu. Un familiar que s'havia traslladat a viure a Ithaca ens hi va convidar. Es tracta de la zona dels Finger Lakes a l'estat de Nova York. Buscant informació per internet d'aquesta zona em vaig adonar que era difícil trobar-ne, només una resposta en un fòrum d'algú que hi havia viscut em va guiar una mica i, la veritat, em va descobrir uns paratges fantàstics.
Per moure's i visitar la zona és del tot imprescindible el lloguer d'un cotxe. Les distàncies són sempre llargues, però valen molt la pena. Nosaltres el vam llogar a l'aeroport d'Ithaca. No ens va sortir barat, potser vosaltres us en podeu sortir millor!
És un viatge de molts quilòmetres, sobretot a les sortides cap a les Cascades del Niàgara, cap a la zona de les 1000 illes i el Lecthworth State Park.

1r dia: Arribada i primer apropament a Ithaca
2n dia: visita a Ithaca, el llac Cayuga, i la Universitat de Cornell
3r dia: visita a Taughannock Falls State Park
4t dia: excursió a les cascades del Niàgara
5è dia: visita a Letchworth State Park
6è dia: Descans. Visita a Aurora cap al tard
7è dia: Visita a Sèneca i Watkins Glen
8è i 9è dia: Excursió a la zona de les 1000 illes
10è dia: Fi de la nostra estada a Ithaca


1r dia:
Ithaca

Arribada a Ithaca, a l'extrem sud del llac Cayuga, un dels anomenats Finger Lakes, després de cinc hores d'autobús des de l'estació central de Nova York, també s'hi pot arribar per un aeroport local.


Com de pel·lícula

Cal dir que tot allò que veiem a les pel·lícules americanes és real, així que passejar per un dels pobles d'EEUU és com donar un volt per un escenari cinematogràfic: les cases de fusta, baixes, les banderes a la barana del porxo, cada porxo amb la seva cadira, els carrers rectes, els rètols lluminosos d”open” als bars i restaurants. També hi vam descobrir algun rètol reivindicatiu i molts d'altres de propaganda per les eleccions. 
Fes que el salari mínim
sigui un salari digne
El primer dia vam sortir a passejar “pel poble” i amb la calor del mes d'agost, amb els carrers llarguíssims i amb el nostre afany d'abarcar-ho tot, vam acabar rebentats. Els pobles d'Estats Units no són per ser visitats a peu. Cal agafar el cotxe i mirar. A Ithaca hi ha un centre de dos carrers, un dels quals estaven reformant, on es poden trobar botiguetes i molts restaurants amb cuina de tot el món. Aquesta part és la que cal visitar a peu per conèixer la població.


També, amb cotxe, vam visitar l'Stewart Park, que està a tocar del llac per la seva part sud. En realitat, és una esplanada de gespa molt ben cuidada, amb un pàrquing immens al costat, amb vistes al llac. No hi ha res més, no hi ha bars, ni xiringuitos, ni res, només la pau i el relax de mirar l'aigua.

Ithaca, Stewart Park, Finger Lakes
Tranquil·litat a Stewart Park2n dia

Ithaca

finger lakes, Ithaca
Vista de la Universitat des del Museu

Ithaca es coneix per la seva universitat, Cornell University, una universitat situada en el 17è lloc entre les millors del món, molt gran, inspirada en les universitats de la Gran Bretanya. Es situa en un turó i és interessant visitar-la, des del punt de vista arquitectònic i d'estil de vida dels estudiants americans. És molt recomanable la visita del seu museu, Johnson Museum of Art, que destaca per la seva arquitectura. Des de la cinquena planta es tenen unes vistes panoràmiques molt maques de la Universitat i el seu entorn. Al seu interior hi podem trobar temàtiques ben diferents, però amb un valor que sorprèn. Hi ha un apartat dedicat a Àsia, pintures i dibuixos des del segle XV, una col·lecció d'art contemporani i una col·lecció d'antiguitats d'Africa i precolombines.
A aquesta visita s'hi pot dedicar tot un matí.

A la tarda vam visitar en cotxe unes cascades que hi ha dintre la localitat d'Ithaca, però com que ens hi van acompanyar no recordo ben bé on es situaven. Es tracta d'unes cascades que estan molt a prop del poble. Per començar a fer-se a l'idea de què cal esperar de la zona. Són molt maques, s'aparca just al davant i la gent hi va a passar la tarda, però no us espereu de cap manera cap aglomeració.


3r dia
Taughannock Falls State Park

Finger lakes, Ithaca, Taughannock
Cascada de Taughannock
Després de descansar i fer vida familiar al matí, a la tarda vam visitar Taughannock Falls State Park.
Des d'Ithaca, seguint el llac per la part oest cap al nord. Trobareu la indicació potser al cap de mitja hora de conduir. Cal aparcar el cotxe en un aparcament ben senyalitzat a mà dreta i seguir el camí que queda a l'esquerra de la carretera. Al cap de mitja hora de passejar a peu s'arriba a les cascades.
4t dia
Cascades del Niàgara

Niagara
Cascades del Niagara des de EEUU
Vam marxar de bon matí, això significa les 8 del matí cap a les famoses Cascades del Niàgara. Hi vam arribar tres hores més tard després de perdre'ns. El GPS ens portava a un lloc que era com un polígon industrial. Ens van sortir dos senyors que ja ens van preguntar fent broma si el GPS ens havia portat fins allà, es veu que estan mal configurats i no paren de rebre gent perduda a la seva fàbrica. Ells ens van indicar com arribar-hi.
Niagara
Des de The hurricane

Niagara
Des del The hurricane
Vam aparcar a fora el poble, tot i que tots els indicadors ens hi portaven; no vam haver de pagar, tot i que semblava que no s'hi podia aparcar, ho vam preguntar i ens van dir que sí que es podia.
No cal gaire informació sobre aquest lloc espectacular perquè les guies en van plenes. Jo pensava que em trobaria atabalada de turistes i no va ser així. Hi havia gent, és clar, però en cap cas em vaig trobar com en un parc temàtic (com a vegades passa).
La majestuositat del paisatge i el soroll de l'aigua només es capten in situ. És a dir, que les fotografies que heu vist es veuran superades clarament per l'espectacle natural.
Nosaltres no vam passar la frontera a Canadà, teníem por de les cues, sobretot de tornada a EEUU i, efectivament, vam veure de lluny molta cua. Tothom diu que des del cantó canadenc es veuen millor i deu ser veritat, però nosaltres en vam tenir suficient de veure-les des del cantó americà i estalviar-nos la cua.
Com a atraccions que t'acosten a les cascades són imprescindibles per al meu gust “Maid of the mist”, que és un vaixell que et porta fins sota la cascada més gran, és indiferent agafar el vaixell des d'un costat o l'altre; i “The hurricain”, molt divertida.
Al poble hi ha molta oferta per quedar-se a dormir i veure a la nit l'espectacle de llums. Alguns dies hi ha focs artificials.

5è dia
Letchworth State Park


Finger lakes, Letchworth State park
A una hora i mitja de les cascades del Niàgara, cap a dues hores i mitja d'Ithaca. Es pot visitar de camí a les cascades. És un parc més gran que el de Watkins Creek. Es visita en cotxe, seguint la carretera que travessa el parc. Sovint trobareu llocs per aparcar el cotxe i contemplar el paisatge o caminar un trosset i acostar-se al riu que travessa la gorja.
Vam dinar a l'únic restaurant que hi ha al mig del parc, Glen Iris Inn. És una caseta molt maca i sembla car, de dintre és molt elegant, però no ho vam trobar gens car i estava molt bo!
Es diu que aquest parc és el Canyó del Colorado de l'est dels EEUU.
Una visita molt recomanable.
Tornada a Ithaca

6è dia
El poble d'Aurora
Al matí cal un descans. Cap al tard visitem Aurora. És un poble que està seguint el llac d'Ithaca, costa est cap al nord. Potser tardareu una hora a arribar-hi. Està bé anar-hi per veure la posta de sol al llac. El poble també és agradable per passejar.
Els cellers
Nosaltres no ho vam fer, però una de les activitats que es poden realitzar a la zona és la visita de cellers i vinyes. Trobareu un mapa amb totes les vinyes senyalitzades, només cal triar la que tingueu més a prop.

7è dia
Seneca i Watkins Creek

Finger Lakes, Watkins Creek
 sol després de la pluja
El poble de Seneca està a l'extrem sud del llac Seneca (en aquest cas es segueix la lògica), a l'oest d'Ithaca. Es tarda uns tres quarts d'hora a arribar-hi. El poble mereix una volta, però amb cotxe, i després deixar-se perdre per alguns dels carrers principals, sobretot si hi ha mercat al carrer.
Cal seguir els indicadors cap a Watkins Glen, fàcil de trobar. Aquest parc té dues entrades. Totalment recomanable entrar per l'entrada nord (potser dubtareu de quin camí agafar perquè entremig hi ha una zona de pícnic, etc, però al final s'hi arriba). A l'entrar a l'aparcament us faran pagar uns 8 e per vehicle, però tot el que pagueu valdrà la pena. Entrar pel nord fa que sigui més fàcil el recorregut i, a més, que la sorpresa més grata la trobem al final. El recorregut està totalment marcat i només cal seguir-lo, meravellar-se i fer moltes fotos.
Quan acabeu el recorregut, arribareu a la sortida sud, un autobús us pujarà fins al vostre cotxe, això també s'ha de pagar, si no, es pot fer el recorregut invers, tot depèn de la forma física de cada u.
Si a algú li costa baixar escales o caminar es pot visitar només la part sud, això ja valdrà la pena.

8è i 9è dia
La zona de les mil illes

Des del llac Ontario, un dels cinc Grans Llacs d'EEUU, s'inicia el St Lawrence River, que marca la frontera entre EEUU i Canadà. Aquest riu travessa Montréal i s'eixampla a la ciutat de Québec. Allà on les aigües del llac Ontario comencen el camí cap al mar, sorgeixen unes illes minúscules durant uns quilòmetres formant un paisatge ben peculiar.
Ontario, mil illes

Ontario, mil illesLes illes es poden veure des de EEUU o des de Canadà. Nosaltres vam fer-ho des de les dues parts des del poble canadenc Brockville a l'americà Clayton.
Ens va agradar més la part americana, sobretot Clayton , el vam trobar molt autèntic i amb una infrastructura adequada per al turisme. En canvi, la part canadenca ens va ser més difícil de visitar perquè hi havia moltes zones privades que tancaven l'accés al canal i a la vista de les illes.
Vam dormir a Brockville i no ens va agradar gens el poble, potser teníem mal dia, o potser hagués estat millor allotjar-nos a Gananoque.
Des de qualsevol poble del recorregut, sigui americà o canadenc, podreu trobar excursions que visiten les illes. Nosaltres no ho vam fer, però val la pena fer-ho!
Arribada a Ithaca

10è dia

Dia de descans i comiats. Havia estat un bon viatge!