dijous, 24 d’agost del 2017
LA GRÈCIA CENTRAL
![]() |
Vistes de l'Acropolis i la ciutat d'Atenes |
Arribem a Atenes procedents de Barcelona a les 6 de la tarda. Només tenim aquest vespre-nit per explorar superficialment el centre turístic d'Atenes, els barris de Plaka i Monesteraki. Des de l'apartament on ens allotgem veiem l'Acropolis, al barri de Plaka.
![]() |
Racó del barri de Plaka |
La passejada resulta molt agradable. No cal seguir cap guia ni trencar-se el cap per buscar el millor camí, simplement deixant-se portar pel laberint carrers ja es va descobrint tot. Vam envoltar l'Acropolis i vam veure el nou i flamant Museu Arqueològic, imprescindible per als amants d'aquesta disciplina, és clar.
Cal pujar a un petit cim situat davant de l'Acropolis, allà ens va sorprendre en una llambregada una visió meravellosa, la ciutat s'estenia sota els nostres peus, extensa i harmoniosa.
Dia 2
Iniciem el viatge cap als monestirs de Meteora amb el cotxe llogat a Atenes, que ens acompanyarà els propers quinze dies. Són 4 hores de viatge. Les carreteres són bones, però tot i així es fa una mica pesat.
![]() |
Vista d'un dels monestirs de Meteora al capvespre |
Ens instal·lem a un hotel de Kalambaka. L'altre possible punt de partida per a la visita dels monestirs és Kastraki. També és un bon destí per allotjar-se. Hi ha molts hotelets a tots dos llocs, a Kalambaka, però, descobrirem un poble gran, on la gent surt al vespre a la plaça a prendre la fresca. Tot i així, per una nit o dues, és indiferent en quin dels dos llocs estar-se.
Cap al capvespre, visitem els monestirs. Es segueix una carretera i es van descobrint un a un. Ofereixen visions impressionants des de diversos punts de vista. Les fotografies i selfies es multipliquen. La posició del sol a vegades impedeix alguna bona foto, però és una bona hora per seguir la carretera i gaudir de la posta de sol. També per seguir algun sender entre monestirs caminant.
Dia 3
![]() |
Megálo Meteóro |

Paguem els tres euros de l'entrada, però el que es pot veure dintre és poc. El més atractiu d'aquests monestirs és contemplar la seva majestuositat des de diferents punts de vista i fer alguna caminada al seu voltant per continuar gaudint la seva estampa. Hi ha una caminada des de Kalambaka a aquest darrer monestir que és una bona opció pels que els agrada guanyar-se la visita turística amb esforç.
A la tarda, una vegada vist tot el que teníem previst, ens dirigim a Trikala, la ciutat més gran de la zona. Segons la noia de l'oficina de turisme, la seva petita Atenes. Allà on van de compres i a prendre copes la gent de la comarca. La ciutat ens resulta una mica insulsa, però llegim que a l'hivern hi acut turisme de neu i muntanya.
Dia 4
![]() |
Pindos des de la carretera |
Meteora està
lluny de tot i cal fer escala abans de dirigir-nos cap a Ítaca. El
lloc ideal per fer-ho és la ciutat de Ioanina.
De camí des de
Meteora a Ioanina vam parar a Metsovo, poble que la guia assenyalava
com a interessant. I ho va ser. També és un lloc de turisme
d'hivern. Hi vam arribar el diumenge a l'hora de missa i vam poder
veure les dones vestides de negre, les més grans, amb el vestit
tradicional i les homes fent la xerrada a la plaça, cada un amb un
bastó típic. En aquest poble,
hi ha una visió impressionant de les muntanyes de Pindos, sobretot
des d'una plaça elevada situada al centre del poble. Fent camí per
la carretera local també hi ha unes vistes memorables d'aquesta
serralada que arriba a Albània.
![]() |
Metsova diumenge al migdia |
Ioanina té un centre històric que sembla un petit poble, una mica descurat, una mica residencial, emmurallat i al costat del llac. Val la pena de passejar-s'hi i pujar fins l'antiga mesquita que ara s'ha convertit en un museu de folklore local. Al mig del llac hi ha una illa amb una història particular. Constantment surt una barqueta per traslladar gent fins allà. Al costat del llac hi trobem un passeig i una zona de bars i restaurants. Dinem en una pizzeria situada sobre el llac.
![]() |
Gorja de Vikos |
També val molt la pena un poble que el diu Kipi, ple de ponts de pedra i boscos de pedra pertot.
A qui no li agradi gaire la ciutat, un poble d'aquesta zona també li pot servir de punt de partida per a la visita. Hi ha petits hotelets, però els pobles a l'estiu estan gairebé desèrtics. A l'hivern es deuen omplir, a més Ioanina té aeroport, cosa que fa pensar que a la temporada de neu, aquests pobles tenen molta vida.
![]() |
Pont medieval a Kipi |
![]() |
Posta de sol a Ioanina |
Sortim cap al sud. No sabem si arribarem a Ítaca avui, no tenim hotel reservat enlloc, tot depèn de quant tardem a atènyer Lefkada i l'horari dels ferrys. La nostra intenció en un principi era agafar el vaixell cap a Ítaca a Astakos, però era complicat ser-hi abans de les 12, que és quan surt el ferry, finalment hem decidit anar a Lefkada, des d'on sembla que també surten vaixells i deixar que les coses flueixin.
![]() |
Teatre de Dodoni |
Seguim el nostre camí a Lefkada. Ens sorprèn una autopista en construcció. Per tot el periple que hem seguit a la Grècia central hem trobat aquesta autopista recent estrenada, molt ampla, amb grans túnels que segur que facilita en gran mesura el creixement d'aquesta zona. Però també hem hagut de pagar molt sovint de 2 a 5 euros en peatges, tenint en compte això i el preu de la benzina, que és de 1,5 per litre, ens preguntem si els grecs, amb els sous actuals, poden gaudir-ne gaire. I el fet és que l'autopista va bastant buida. Una altra obra faraònica és el pont per sota l'aigua que travessem a Preveza, a l'autopista que porta fins a Atenes.
En aquest recorregut ens hem saltat un poble, Parga, que sembla bonic i que hagués pogut ser una altra parada en el nostre camí. Però, una vegada més, les ganes d'avançar ens fan passar-la per alt.
Arribem a Lefkada, l'illa unida al mar per una carretereta estreta. A l'entrada de l'illa hi ha un pont estret que fa que els cotxes s'aturin, una noia ens dóna un mapa i informació de l'illa. Seguim la carretera fins a Nidri, veiem algunes platges enganxades a una banda de la carretera i els hotels a l'altra. Aquest tros de Lefkada no invita a quedar-nos-hi. Per sort, al cap d'una hora hi ha un ferry cap a Ítaca. Sembla que avui hi arribarem.
![]() |
Camí cap a Ítaca |
![]() |
Arribada a Ítaca |
Segueix llegint a Ítaca, on es ca l'Ulisses?
Segueix llegint a Peloponès, mosaic de penínsules
ITACA, ON ÉS CA L'ULISSES?
![]() |
Sortida de sol des de l'hotel Calypso a Ítaca |
La sensació d'entrada a Ítaca és estranya. Pensàvem arribar al port de l'illa, havíem vist a les fotos una boca d'una entrada de mar i el port que s'eixamplava al final formant un semicercle. En canvi, arribem a un llogaret, amb quatre cases comptades, i, que tot i estar recollida en una petita entrada de mar, no és el que ens esperàvem. Després sabrem que és Frikes, el port on els experts diuen que va arribar Ulisses després de viure tantes i tantes aventures. Així doncs, hem arribat al port d'Ulisses, maltgrat el nostre desconcert inicial, no podíem desitjar res millor.
La sort ens porta a un hotel amb vistes a Vathy, a prop del poble de Perachori, que es
considera el balcó de Vathy. L'hotel es diu Calypso Apartments, la
vista des d'allà és hipnòtica, no ens podem creure acabar el dia a
tenint el port de Vathy als peus. Passegem i sopem a Vathy.
![]() |
Vista sobre el port |
Dia 6
![]() |
Buscant la casa del porquerol |
Després de la
sortida del sol i de l'esmorzar, ben d'hora, comencem el dia buscant
el lloc on, de tornada a Ítaca, Ulisses visita el seu amic, el
porquerol Eumolp. Hem trobat la zona, amagada a la part més
meridional de la península sud de l'illa, al voltant de la muntanya Marathias,
de 567 m d'alçada. Uns gossos i el terreny abrupte ens impedeixen continuar.
Després de la
dosi cultural, toca fer una incursió a les platges, no menys
poètiques ni èpiques, però potser més vulgaritzades. Per un camí
secundari arribem a Karminia, el camí de sorra i en pendent ens descobreix una platja deserta, i és que encara és massa aviat
perquè la gent hi hagi arribat.
![]() |
Camí de la platja de Loutsa |
Després seguim des de Vathy cap a les antípodes d'aquest port, molt a prop s'ubica la platja de Sarakiniko, retallada per unes roques que la divideixen en dues parts, una banda plena de barques de pescadors i l'altra banda amb un rètol que posa que és platja nudista i que permet fer acampada. La realitat és que poca gent fa nudisme, però sí que hi ha petites tendes entre els pins que envolten la platja. La següent platja és Filiatro, amb hamaques i més gent, però res que s'acosti ni de bon tros a la massificació. Dinem en un banc amb vistes al port, a la carretera que porta cap a la platja de Loutsa.
![]() |
Sarakiniko |
Ara tirem cap al
nord per l'única carretera que existeix, amb la idea d'arribar a
Gidaki, una platja a la qual només es pot accedir en vaixell o a
peu. Passem de llarg de Minimata per assolir Skinos, una platja
llarga amb una estreta línia de pedres on ens banyem per continuar
ben frescos. El camí que ens porta a Gidaki, d'una mitja hora, és
un regal per als sentits, la vista del mar i dels pins, l'olor
mediterrània i el so dels grills ens recorden que estem a Ítaca. La
platja és llarga, envoltada per una roca blanquinosa i només hi ha
la gent dels barcos.
![]() |
Port de Piso Aetos |
Al vespre volem
comprovar com marxarem de l'illa i fem cap a Piso Aetos, un petit
port, molt petit, d'on sembla que mai hagin de sortir vaixells. Al
voltant no hi ha res, només es veu una construcció d'un port més
gran amb diners de la Unió Europea. Després sabrem que es tracta d'una petita
ampliació i que la voluntat de l'illa és mantenir-se en el nivell de turisme actual.
De tornada del
port, just al final de la pujada trobem indicat un lloc arqueològic
i així descobrim el possible lloc del poble d'Ulisses.
Dia 7
Avui descobrirem
la part situada al nord de l'istme. Seguim la carretera est fins al
monestir de Kathara, diuen que aquest és un dels símbols de l'illa
per a la seva gent. La pujada per la carretera a la muntanya més
alta de l'illa, de 800 metres d'alçada, és extraordinària, per
això parem moltes vegades per contemplar la forma irregular i
juganera de l'illa.
A Anogi ens aturem a l'únic bar, un petit establiment de carretera, i continuem fins a Stavros, localització que, sense dubte, mereix una visita, una passejada i una estona de descans; però nosaltres seguim cap a Frikes. Allà veiem un rètol ben gran que indica la platja de Marmagas a 4 km.
![]() |
Marmagas |
De tornada a Frikes per la temuda carretera, dinem a un restaurant d'aquesta localitat que ens ha recomanat l'amo de l'hotel Calypso, el Restaurant Odissea.
![]() |
Frikes |
![]() |
Exoghi |
I finalment, com a comiat, fem una incursió als poblets situats més al nord de l'illa. En primer lloc, ens crida l'atenció l'advertiment del caminet que portava a la “School of Homer”. Allà diuen que hi havia el palau d'Ulisses. Caminem per un sender ben estret amb moltes herbes salvatges al costat que suggereixen que per aquí fa temps que no hi passa ningú. Trobem el palau d'Ulisses, quatre pedres senyalitzades en el passat, però el sol fet d'estar envoltats del paisatge ja és com tornar a casa després d'un llarg viatge.Per acabar el periple del dia, seguim la carretera que porta a Kalamos i que s'acaba amb una font, de la qual es diu que si hom en beu aigua, tornarà a l'illa. Nosaltres en bevem, és clar, és qüestió de temptar la sort. I ens encaminem cap a la població més perduda, Exoghi, de visita imprescindible. Població encantadora, situada a dalt d'una muntanya, amb un espai espectacular per caminar admirant boscatge, platges i illes. És el comiat ideal de l'illa.
Dia 8
Per marxar d'Ítaca triem l'itinerari que ens han recomanat els illencs. Sortim de Piso Aetos cap a Poros, Kefalonia. Fem un bonic trajecte en cotxe entre els dos ports. Sembla que no haguem canviat d'illa, hi trobem els mateixos xiprers, olors i ritme. Encara tenim temps de recordar en el comiat les últims versos de Kadafis:
Ítaca
t'ha donat el bell viatge.
Sense ella no hauries pas sortit
cap a fer-lo.
Res més no té que et pugui ja donar.
I
si la trobes pobra, no és que Ítaca t'hagi enganyat.
Savi
com bé t'has fet, amb tanta experiència,
ja hauràs pogut
comprendre què volen dir les Ítaques.
Ítaca no ens ha
decebut en absolut, ans al contrari ens ha sorprès positivament.
Però tot s'acaba, així que agafem el ferry a Kefalonia i després
d'una hora en ferry arribem a Killini. Aquest port es la nostra porta
d'entrada al Peloponès, conegut pels seus jaciments arqueològics,
sabem que és una zona muntanyosa i ens agradaria conèixer aquest
vessant, però com que ja hem visitat la zona de Zagoria, preferim
dedicar-nos als vestigis de l'època clàssica i a les platges.![]() |
Racó d'Ítaca |
Segueix llegint a Peloponès, mosaic de penínsulesLlegeix el fragment anterior: La Grècia central
Consulta les etiquetes per trobar per illes gregues en aquest bloc
EL PELOPONÈS, MOSAIC DE PENÍNSULES
Comença la tercera part del nostre viatge: el Peloponès. Hi arribem des del port de Killini, procedents d'Ítaca. Aquest port és la nostra porta d'entrada al Peloponès, conegut pels seus jaciments arqueològics. Sabem que també és una zona muntanyosa i ens agradaria conèixer aquest vessant; per exemple seria interessant passejar-se per la gorja de Lusios i els seus pobles, o parar-se a Zahlorou i resseguir en el trenet el tram Zahlorou-Diakoftó; però com que ja hem visitat la zona de Zagoria, preferim dedicar-nos als vertigis de l'època clàssica i a les platges.
![]() |
Joies antigues, o actuals? |
Fem la visita al jaciment a partir de les cinc de la tarda, ens diuen que el dia anterior havia estat tancat per massa calor. Les ruïnes són espectaculars tal i com esperàvem, el museu ens sorprèn, superb, de visita obligada i inclòs en la mateixa entrada, igual com el Museu d'història dels Jocs Olímpics. Al carrer principal de la ciutat moderna hi ha el Museu dels invents dels grec antics, molt interessant, val la pena passar-hi una estona.
![]() |
Olímpia |
Avui tenim un llarg trajecte. Hem d'anar des d'Olímpia a Limeni, a la península de Mani. Hem decidit allotjar-nos en aquest poble perquè està situat a la meitat d'aquesta terra recòndita i perquè allà hi ha una bona combinació de carreteres tant per l'arribada com per la marxa. Pel camí, però, ens desviem una mica per anar a veure les ruïnes de Messènia.
![]() |
A Messènia travessem part del jaciment amb cotxe |
Quan
estem a tocar del jaciment ens sorprèn, de sobte, passar-hi pel
mig amb el cotxe. És ben curiós això de franquejar unes pedres
fixades en aquell indret segles enrere amb un artefacte relativament
modern com el cotxe. Finalment no ens atrevim a entrar a visitar el
jaciment perquè és l'hora forta del sol, però per fora i
ràpidament veiem les graderies de l'estadi, el teatre i la columnata
del lloc d'entrenament.
Després
d'una hora i tres quarts arribem a Kardamyli, un dels pobles que
havíem pensat per allotjar-nos, potser passar-hi una nit hagués
estat bona idea. Ara hem travessat molts pobles amb esglésies
bizantines que hem admirat al vol i sabem que ens deixem moltes coses
per veure.
![]() |
Pétros Mavromichalis |
![]() |
Limeni |
![]() |
Final del port de Limeni |
Dia 10
Visitem
la part del sud de la península de Mani. Ens dirigim cap al sud,
passem les coves de Dirou, les albirem des de lluny, tot està
desèrtic, la carretera és estreta, però sembla que tot estigui
preparat perquè s'eixampli i pugui arribar a ser un lloc turístic.
A
partir d'aquest moment les construccions canvien i adquireixen la
uniformitat pròpia de la península. Les cases quadrades de pedra
defineixen aquesta terra de color gris i li confereixen un
caràcter sever.
![]() |
Gerolimenas |
Prometem tornar a Gerolimenas per dinar i ens disposem a fer la visita obligada d'aquesta península: arribar al sud, al punt més meriodional de la península grega.
![]() |
Racó de Vathia |
![]() |
Vistes de Vathia |
Traspassem una subpenínsula de la península de Mani, la de Tamaro, que és l'últim extrem de la Grècia continental, aquí hi trobarem el
punt més meridional. És una terra erma, com la closca marró d'una
tortuga. Aparquem al costat del petit temple de Posidó i des d'aquí
volem assolir el far. Pel camí creuem dues platgetes amb unes
quantes persones i un mosaic romà.
![]() |
Península de Tamaro |
![]() |
Casa de Leondakis |
![]() |
Silueta dels pobles de la muntanya |
Finalment, la boira ens fa baixar a correcuita cap a la plana civilització.
Dia 11
Marxem de Mani, ens haguéssim quedat un dia més al sud, a Gerolimenas i la península de Tamaro, però seguim el nostre camí cap a Monemvasia. Ens situem a un hotel a tres quilòmetres de la ciutat, el Ilio Petro, és una bona opció perquè és un lloc molt agradable i ben cuidat i de totes maneres caldria agafar el cotxe per endinsar-nos en la roca que amaga aquesta ciutat. Allotjar-se dins de la ciutat antiga no és gaire bona idea perquè els seus carrers són empedrats i irregulars i és impossible de passar-hi en cap mena de vehicle.
![]() |
Arribada a Momenvasia |
![]() |
Agia Sofia al capvespre |
![]() |
Per les muralles de Monemvasia |
Dia 12
Volem descobrir la península que domina el punt turístic de Monemvasia. Ens han dit que avui mateix han obert una carretera que creua aquesta península fins a Neapoli, que és la població més gran de la zona. Agafem la nova infraestructura amb la il·lusió de veure el lloc on s'agafen els ferrys a Elafonisos. Tot i que tothom ens ha recomanat molt aquesta illa, hem desistit d'anar-hi, perquè a part de les recomanacions hem llegit que en aquesta època hi ha molta gent que hi va a passar el dia des de Kithira. Quan arribem a la platja de Pounta, descobrim una platja que podria ser bonica, però que per alguna raó resulta desangelada, no hi ha construccions, és una llarga i ampla franja de sorra blanquinosa, està envoltada de dunes naturals; però tot i així no és atractiva. Davant es pot veure Elafonisos. Els ferrys no paren de travessar l'estreta llenca de mar que les separa. Des d'aquí tampoc no sembla gaire atraient.
![]() |
Platja de Pounta, amb Elafonisos al fons |
![]() |
Profeta Elias |
![]() |
Agios Pavlos |
Ens esperàvem molt més d'aquests poblets assenyalats al mapa i de les seves platges. Sort que a la tornada ens espera Monemvasia, amb els seus carrers tortuosos i laberintics que ens ofereixen un altre capvespre d'aventura medieval.
![]() |
Monemvasia |
Dia 13
![]() |
Monestir Moní Perivléptou |
![]() |
Carrer de Mistras |
![]() |
Entrada a un dels tholos |
![]() |
La Porta dels lleons a Micenes |
![]() |
Carrer de Nauplia |
El poble no és tan de postal com ens esperàvem, però això no té perquè ser negatiu. Ens agrada la plaça Syntagma, gran, viva, amb músics de carrer i nens corrent. Ens encanten els dos carrers més comercials, amb les botigues boniques i els restaurants petits. Ens perdem i reconeixem el laberint que conforma el poble. Definitivament, ens agrada.
Al llindar de l'església retrobem la nissaga Mavromichalis, família poderosa de Mani; però en aquest cas no es recorden per res de bo, ja que la gent de Mani es van sentir traïts per la manera com s'estructurava el nou Estat, i es van enfrontar a Kapodistrias, el primer governador de la nova Grècia, que era originari justament de Nauplia. Després de traïcons i empresonaments, Georgios i Konstantinos Mavomichalis van matar Kapodistrias, tal com indica un rètol explicatiu a l'entrada de l'església de Sant Spirido.
![]() |
Vista general de Nauplia |
Dia 14
Avui el desencís és majúscul. Encara que faci mal escriure això de qualsevol part del planeta que es visiti. Hem sortit a resseguir les carreteres d'aquesta última península pensant trobar-hi bones platges, d'alguna manera hem eludit les platges que ens han recomanat, Tolo i voltants, amb la voluntat de trobar-ne de més recòndites. El fracàs ha estat total, hem seguit la carretera situada al nord, pròxima a la minúscula península de Methana, no hi havia absolutament res. Hem de deixar la incògnita i l'esperança que la costa sud on es troben Ermioni o Metohi sigui més atractiva. De totes maneres, el fet que estigui tan a prop d'Atenes ens havia fet imaginar una zona preparada per al turisme i no és això el que hem trobat.
La tarda és ideal per passejar per Nauplia, gaudir de la tranquil·litat d'haver acomplert amb les expectatives del viatge.
Dia 15
![]() |
Porta de la ciutadella de Palamidi |
Ens acomiadem de Nauplia i marxem, ja orfes de casa, cap a Epidaure. El teatre, per moltes vegades que s'hagi vist en fotografies, impressiona, i atrau de manera que tothom hi passa una bona estona, contemplant-lo des de diferents punts de vista i provant la seva sonoritat des del punt central. La visita continua per admirar el Temple d'Artemis o els Banys d'Asklepios, resulta emocionant recórrer aquest jaciment i llegir com vivia la gent.
Ens dirigim a Corint, dinem i visitem el jaciment arqueològic.
![]() |
Teatre d'Epidaure |
Ara sí que veiem l'últim punt del nostre itinerari, evitant passar per l'autopista, avancem per la carretera antiga i de sobte ens trobem el pont de ferro que travessa el canal de Corint. En aquest moment no passa cap vaixell, impressiona, sí, però no tant com a les fotografies.
Ara ja només queda seguir l'autopista cap a l'aeroport i seguir buscant noves Ítaques, ara, per un temps, a casa nostra.
Savi
com bé t'has fet, amb tanta experiència,
ja hauràs pogut
comprendre què volen dir les Ítaques.
Llegeix els articles anteriors: Una volta per Grècia central i el Peloponès passant per Ítaca,
La Grècia central
Ítaca, on és ca l'Ulisses?
La Grècia central
Ítaca, on és ca l'Ulisses?
Subscriure's a:
Missatges (Atom)