Translate

divendres, 12 d’agost del 2016

NICOSIA I LA ZONA VERDA

La frontera política de Xipre impressiona. Impressiona veure edificis colonials buits mig derruits davant d'un filat i un cartell amb el dibuix d'un soldat i la prohibició de fer fotos. 

Un carrer-frontera a Nicosia
Anant al check point per passar amb cotxe a la part turca, impressiona veure un edifici alt amb un munt de balcons com si es tractes d'un rusc. I veure com una dona estén la roba en un dels balcons mentre un soldat amb metralleta vigila l'entrada de l'edifici i el reixat que l'envolta. La visió del barri de Varosha, que es pot observar de lluny, és hipnotitzant per la història que reflecteix, allò que era i va haver de deixar de ser. Nosaltres el vam tenir de paisatge mentre ens banyàvem al nord de Protaras.
Platja amb el barri abandonat de Varosha al fons

Edifici on encara es veuen els efectes de la guerra
La frontera també divideix la ciutat de Nicosia. És una ciutat viva, hi ha turistes però no és turística, i a part de les ubicacions recomanades a les guies o als mapes de l'oficina de turisme greco-xipriota (on s'obvien les mesquites i hammams, que existeixen, com la mesquita Omeriye), es respira pobresa, sobretot perquè molta gent viu en edificis que van quedar malmesos a la guerra i encara esperen una rehabilitació.

Precisament al barri més pròxim a la frontera, a prop del Museu per l'Alliberació i el Gimnium Pancyprian, on en Lawrence Durell va exercir de professor, s'està rehabilitant tota una zona amb edificis moderns i ostentosos, com el Mercal Central o el Museu Municipal d'Art, i comencen a obrir-se galeries d'art. Tot sembla indicar que serà el barri més posh de la ciutat.
Museu de l'Alliberació

El check point es situa al mig del carrer Ledra i resulta un pur tràmit, només cal ensenyar el DNI o el passaport. Els que el passen sovint, simplement saluden els policies.

Una vegada a la part turca es nota més bullici i la voluntat de rebre bé el visitant, una bona senyalització dels edificis més importants i molts objectes per vendre, emulant els mercats turcs. Destaca la mesquita AyaSofia. Però si es segueix un recorregut diferent al marcat, es descobreix encara més deixadesa que a l'altra part, un s'atreviria a dir, més pobresa.


Per passar la frontera amb el cotxe, cal sortir de la ciutat. No vam tenir problemes, l'únic que s'ha de fer és pagar una nova assegurança del cotxe per tres dies o per un mes.  


Edificis dins la zona verda